Bij gelegenheid van zijn 70-jarig lidmaatschap ontving Hemmie van Eck de gouden speld met oorkonde van de KNMO.
Bij gelegenheid van zijn 70-jarig lidmaatschap ontving Hemmie van Eck de gouden speld met oorkonde van de KNMO. (Foto: )

In Memoriam:Hemmie van Eck

  Verenigingen

Op 6 augustus jongstleden ontving het bestuur van de harmoniekapel Generaal Karel van der Heijden uit Zaltbommel het droeve bericht dat Hemmie van Eck is overleden. Vlak voor zijn negentigste verjaardag (op zaterdag 15 augustus) is hij, na afscheid te hebben genomen van zijn dierbaren, ons ontvallen. Hemmie was het oudste lid en bovendien Erelid van 'De Karel'.

ZALTBOMMEL - Hemmie van Eck werd op 10 mei 1949 lid van Harmoniekapel Generaal Karel van der Heijden. In die tijd nog een grote en zeer bekende harmoniekapel, met eigen drumband en majorettes. Door iedereen “De Karel “genoemd. Een begrip in Zaltbommel en daarbuiten.

Euterpe

Hemmie was 18 jaar oud toen hij lid werd, maar dat was niet het begin van zijn liefde voor de harmonie. Al eerder was hij lid van Euterpe, een orkestgezelschap dat aan De Karel vooraf ging. Hij speelde daar Klaroen. Waarom Hemmie de overstap maakte, is overigens niet bekend, maar vanaf het eerste begin voelde hij zich perfect thuis bij De Karel.

Es-Hoorn

Hemmie speelde bij De Karel Es-Hoorn, zowel links als rechts. Daarna is hij overgestapt naar de Waldhoorn. Die Es-Hoorn schijnt een bijzonder instrument te zijn geweest, want het was er een met cilinders.
Hemmie heeft ook jarenlang het koper ensemble gedaan. Dat was in feite de voorloper van wat nu Bommel Brass is.

De jeugd

Hemmie heeft in de ruim 70 jaren dat hij lid was van de vereniging heel veel betekend in verschillende functies. De jeugd en jongeren vond hij altijd heel belangrijk. Heel wat jeugd heeft hij opgeleid. En ook niet mindere talenten probeerde hij voor alles te behouden voor De Karel. Desnoods door hen de vlag te laten dragen. Hij begon in de jaren '60 ook met het benaderen van vijfde en zesde klassers van de lagere scholen om zo nieuwe leerlingen te werven voor de harmonie.

Uitnodiging

Hemmie is niet alleen spelend lid geweest, hij was ook secretaris van de vereniging. Dat ging niet altijd van een leien dakje. Bekend is dat in zijn streven om bij gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Karel de Philips Harmonie hier te krijgen, hij wel negentig brieven heeft verscheurd voordat er één zodanig goed was naar zijn zin dat hij als uitnodiging kon worden verstuurd. Maar hij liet zich niet uit het veld slaan.

Gouden tijden

Het waren gouden tijden voor de harmonie. Toen maakte De Karel nog reizen naar Duitsland om onder meer het carnavalsfeest aldaar op te luisteren. In die tijd werd de Bommelweek nog afgesloten met een Taptoe en ging hij met Majorettes en al naar de vele concoursen en taptoes in het land om op te treden. Ook organiseerde hij concerten in het plantsoen (muziektent). Gelukkig kon hij de heropening van de muziektent vorig jaar nog meemaken. Dat deed hem zichtbaar genoegen.

Erelid

Zo’n 15 jaar geleden ging het actief spelen in het orkest niet langer vanwege zijn gezondheid, maar De Karel kon hij natuurlijk niet loslaten. Hij werd daarop benoemd tot erelid van de vereniging en was tot voor kort een trouwe en graag geziene gast tijdens alle concerten en optredens. Tot voor kort kwam hij ook nog regelmatig op de repetitieavonden kijken en luisteren en tijdens ledenvergaderingen had hij altijd een stimulerende en positieve inbreng.

Gouden speld

Als blijk van waardering kreeg Hemmie bij gelegenheid van zijn 70-jarig lidmaatschap van De Karel de gouden speld met oorkonde van de KNMO opgespeld. Het bestuur en alle leden van de harmoniekapel Generaal Karel van der Heijden wensen de familie en alle nabestaanden heel veel sterkte toe met het verlies van Hemmie. Hij zal ontzettend gemist worden!

Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden